Om bageriet

Historia

År 1924 öppnade Gerda Nilsson ett hembageri på Fågelvägen i Alingsås. Hon bakade matbröd, vetebröd och småbröd i en liten vedspis. Det var arbetsamma dagar för Gerda, på kvällarna sågade hon ved till spisen så hon kunde baka i den på dagarna. Det som bakades i spisen sålde Gerda själv. På den tiden kunde man köpa småkakor för 1-3 öre styck.

1931 köpte Gerda sin första bakugn, en elektroapparat. I samma veva flyttade och utökade Gerda sin verksamhet. Från den nya lokalen på Hantverksgatan 4 levererade nu Gerda bröd till återförsäljare och anställde även personal. 1958 var det dags att flytta igen, nu till de lokaler som bageriet fortfarande finns kvar i. Hennes verksamhet växte ytterligare och fler anställdes. Gerda arbetade på bageriet fram till 1962 då hon gick i pension, 20 år senare avled hon 86 år gammal. Gerda var känd för sitt goda humör, sina goda krafter och sitt stora intresse för bageribranschen. När Gerda pensionerades tog Nikkar över bageriet; hans tanke var att baka estniskt bröd men det gick inte som han hade hoppats. Bageriet såldes därför vidare till Arne Andersson och Rolf Pettersson som byggde vidare på Gerdas grundtanke. 1965 började Bengt Andersson  som lärling på Gerdas och 10 år senare började Kent Backlund. När Rolf och Arne bestämde sig för att sälja tog Bengt och Kent över. De två drev sedan Gerdas Bageri i 30 år tillsammans. När Kent kände att han ville gå vidare steg Åsa Lund in som delägare tillsammans med Bengt Andersson för en kortare period. År 2012 tog Carina Berg över företaget och sålde det fyra år senare till oss i personalen – Christina, Linnéa och Lisa.

Christina, som är dotter till Bengt Andersson, har växt upp med bageriet och arbetat här sedan tonåren. För henne kändes det självklart att ta över pappas gamla företag och driva det vidare i samma anda. Linnéa som har arbetat i butiken sedan 2012, har blivit ett känt ansikte för kunderna. Hon har ett brinnande intresse för bakning sedan tidigare och kommer ofta med nya kreativa idéer. Lisa har i många år drömt om att starta ett eget bageri och började på Gerdas som lärling. Efter sin utbildning fick hon jobb här direkt och har sedan dess hjälpt till att utveckla bageriet. Under åren har vi alla kommit att bli nära vänner och när chansen gavs att köpa bageriet så kändes det helt rätt. Vi drömmer om att stå här som 60 åringar och diskutera vem som bakar den godaste kanelbullen eller vem som gör den finaste prinsesstårtan. Fram tills dess (och längre än så) fortsätter vi att förse våra underbara kunder med nybakat bröd och lyxiga bullar.

Kontakta oss

Gerdas bageri
Göteborgsvägen 16H
441 32 Alingsås

Telefon: 0322-611183
E-post: info@frokengerdasbageri.se

Öppettider:
Vardagar 06:00 – 15:00
Lördagar: 07:30 – 12:00
Söndagar – Stängt